HAPTONOMIE

HAPTONOMISCHE ZWANGERSCHAPSBEGELEIDING

Voelen is één van de zintuigen die we vaak wat naar de achtergrond schuiven, zeker in onze maatschappij. Juist tijdens de zwangerschap kom je veel in aanraking met voelen. Je lichaam verandert, je emoties veranderen, je leven gaat veranderen. Hiernaar luisteren is erg belangrijk. Op die manier voel je veranderingen en je grenzen, maar vooral je kindje. Dit is ook voor de partner een mooie ervaring, hij of zij kan namelijk door aanrakingen zelf contact krijgen met het kind.

Het belang van deze begeleiding is, dat je al voor de geboorte contact maakt met je kind en het kind met jullie. Je kunt dit nieuwe mensje laten voelen, dat het veilig is bij jullie en zich aan jullie kan toevertrouwen. Dit betekent, dat je in een hele vroege fase al werkt aan de hechting, wat een basis is voor ons leven.

Deze begeleiding begint bij voorkeur als de zwangerschap ongeveer 20 weken gevorderd is. Het spreekt voor zich dat beide ouders betrokken zijn bij deze vorm van begeleiding, die bestaat uit een vijftal sessies tijdens de zwangerschap en één na de geboorte. Tijdens de sessies behandelen we uiteenlopende onderwerpen:

1STE SESSIE: KENNISMAKING

Er is een kennismaking en een verslag over de zwangerschap tot nu toe met informatie vanuit verloskunde en gynaecologie. Ik doe een eerste onderzoek, waarbij ik de stand van het bekken bekijk en dat belangrijk is bij het dragen van het kind. Het eerste contact met het kind wordt gelegd.

2DE SESSIE: LIGGING BABY

Er is aandacht voor de naar beneden gerichte energie via de benen als voorbereiding op de geboorte. Samen bekijken we hoe je het kind draagt en vanuit de oefentol voel je zelf hoe je het kind op dat moment draagt en welke wijze beter kan zijn voor jou en je ongeboren kind.

3DE SESSIE: VOORBEREIDING ONSLUITINGSWEEËN

In deze sessie ga je samen met je partner voelen en op zoek naar een mogelijke uitgangshouding voor de bevalling. Jullie maken een eerste voorbereiding op de ontsluitingsweeën en we bekijken welke ondersteuning je partner kan bieden. Thuis gaan jullie hier verder mee aan de slag.

4DE SESSIE: VOORBEREIDING PERSWEEËN

De bevallingsdatum komt steeds dichterbij en jullie maken al goed contact met het kind. Hoe zijn de oefeningen thuis gegaan? We maken een eerste voorbereiding op de persweeën. Ook hier beantwoorden we de vraag 'Wat zou je als partner kunnen doen?'.

5DE SESSIE: LAATSTE VOORBEREIDINGEN

In de laatste sessie voor de bevalling volgen we de hele cyclus vanuit het samen zitten en bij elkaar zijn: van ontsluitingsweeën naar persweeën naar de geboorte, samen zoeken we naar mogelijkheden!

6DE SESSIE: EVALUATIE

De zesde en laatste sessie vindt na de geboorte plaats. De baby is er dan ook (weer) bij, nu buiten de veilige omgeving van de vorige ontmoetingen. We evalueren verschillende onderdelen: hoe was de bevalling, wat heeft de begeleiding jullie gebracht en hoe zitten de baby en de moeder in hun velletje. Is dit allemaal nog niet zo fijn dan kijken we samen of jullie hier iets mee willen vanuit één van mijn andere disciplines of dat er nog iets anders nodig c.q. mogelijk is.

Contact