ADEM & STEM

Onze eerste levensbehoefte – als we uit de baarmoeder komen – is adem en met die adem geven we al heel snel geluid. Iets wat in onze eerste minuten van zo’n groot belang is kan niet later onbelangrijk zijn, maar … ademen gaat via een onbewust systeem, dus wordt snel ‘vergeten’ en onze stem wordt vaak ingeperkt: je mag niet gillen, niet schreeuwen, niet schelden, eigenlijk hoor je zo weinig mogelijk geluid te maken.

Hier is het terrein van stembevrijding! Je stem bevrijden van alle inperkingen. Kijk ook naar alle uitdrukkingen: * je adem inhouden, * op adem komen, * buiten adem zijn, * een lange adem hebben, * in één adem uitlezen, * iemands hete adem in je nek voelen, * je laatste adem uitblazen en waarschijnlijk zijn er nog wel meer, maar in de taal zie je dat er met de adem van alles gebeurt, bij een schrik of schok ‘stokt de adem in je keel’: je ademt dan niet door, maar stopt a.h.w. even met ademen (houdt je adem in).

Bij de stembevrijding zijn we bewust bezig met de adem a.h.w. vanzelf naar de diepte te laten gaan en heel rustig uit te ademen. Vervolgens heb je dan de ruimte om los te laten wat niet meer past, om je kwetsbaarheid te laten zien en ruimte te maken voor een nieuwe manier van zijn, van contact maken met anderen. Jouw stem is jouw bijzonder instrument, die je altijd bij je hebt en waarmee je naar buiten kunt brengen wat er in jou leeft. Stembevrijding integreer ik in mijn andere vakgebieden, maar je kunt ook een afspraak maken specifiek voor stembevrijding.

Contact