HOMEOPATHIE

De homeopathie is zo'n 200 jaar oud. Samuel Hahnemann (een Duitse arts) ontdekte dat kinabast in hoge dosering klachten, gelijkend op malaria, veroorzaakte bij gevoelige mensen. Na uitgebreider onderzoek merkte hij dat bepaalde stoffen een genezend effect hadden op bepaalde ziekten volgens de wet van de gelijksoortigheid; dit is de basis van de homeopathie. Ook bij deze vorm van 'helen' spreken we het eigen herstel en afweersysteem aan. Hahnemann noemde het de levenskracht, vertaal 'afweerkracht'.

WAT IS HOMEOPATHIE?

Homeopathie is een geneeswijze waarbij de gehele mens behandeld wordt uitgaande van het zelfgenezend vermogen. Om dat vermogen aan te spreken wordt gebruik gemaakt van een kleine dosis van een sterk verdunde stof, het gepotentiëerde homeopathische middel. Elk mens is uniek en behoeft een individuele benadering en behandeling. De klachten waarmee iemand komt geeft de strijd aan van de mens met zijn ‘ziekte’ en deze – voor die persoon- typische symptomen heeft de homeopaat nodig om een juist middel te kunnen kiezen. In het intakegesprek maken we samen een zo compleet mogelijk beeld van je klachten en je karakter. Op basis van dat beeld zoek ik een middel wat past bij jouw klachten en wie je bent.

Een homeopathisch geneesmiddel onderdrukt geen symptomen van ziekten maar zet de herstelkracht van het lichaam aan. Dienen we een middel toe wat veel overeenkomst vertoont met de verstoring en wat op een speciale manier bereid is, dan prikkelen we het afweersysteem. Een goed middel stemt altijd overeen met de typische verschijnselen die de betreffende persoon laat zien. Er bestaan zeer veel homeopathische middelen en de laatste tientallen jaren zijn er enorm veel ontwikkelingen op dit vakgebied.

We werken onder andere met dierlijke en plantaardige producten, met mineralen en metalen. De eerste foto laat een oester zien: een zachte kern beschermd door een harde schaal, die het middel Calcium Carbonicum aanlevert. De inkt van de achtpotige inktvis (zie 2e foto) wordt ook ingezet als homeopathisch middel: sepia.

EERSTE CONSULT

Een eerste consult neemt vaak anderhalf uur in beslag en na het consult heeft de homeopaat huiswerk, namelijk 'repertoriseren', het meest passende geneesmiddel te vinden. De manier van innemen van het middel hangt helemaal af van de persoon, de aandoening, het middel en de omstandigheden. In het algemeen is het contact één keer per 4-6 weken wat betreft homeopathie bij mij gebruikelijk.

Contact