FILOSOFIE

“Je kan niet helen wat je niet doorvoeld hebt”, dit is een zin van Edith Eger, een Hongaars-Joodse psychotherapeut, die o.a. “De Keuze” schreef. Ons lichaam is een levend wezen wat alles wat we meemaken opslaat in onze cellen. Iedere indruk is bekend. Als er zich omstandigheden voordoen, die enigermate lijken op of verbinding hebben  met voorgaande opgedane indrukken, kunnen die als trigger dienen en laat ons lichaam ons dat voelen, hetzij in emoties of in pijnen of in allerlei andere ziektesymptomen. 

Als we durven nieuwsgierig te zijn naar wat er zich in ons afspeelt kunnen we er contact mee maken, het doorvoelen en van daaruit mogelijk helen. Het universum is een wonder en wij zijn eveneens een wonder, niemand is als de ander. We ontstaan vanuit heelheid. Vanaf onze conceptie zijn wij een uniek wezen. Als baby leer je al over onveiligheid en bedreiging en van daaruit de noodzaak je te beschermen. Al heel jong kan doordringen: ‘er is iets mis met mij, want er wordt niet voor me gezorgd, ik krijg niet wat ik nodig heb of ik hoor er niet bij’. Van daaruit bouwen we een negatief zelfbeeld op. Er ontbreekt iets en dat is pijnlijk, je bent een slecht mens, dat kan je zelfbeeld gevormd hebben, maar … deze beelden zijn niet reëel. Dit beeld is niet weg te werken doordat anderen zeggen dat het niet waar is.  

Het is van belang dit te doorvoelen en er – op welke manier dan ook -  expressie aan te geven, dit kan met je stem of/en met een (ander) instrument, met schrijven, met allerlei creatieve uitingen. Als je een ander deelgenoot laat zijn van jouw pijn ben je er niet meer alleen mee, dat levert b.v. hele boeiende muziek op, denk aan flamenco, fado of boeiende teksten of prachtige schilderijen, beelden en ga zo maar door.

Aansluitend op Edith Eger: “Als je wilt leren leven zonder pijn moet je  eerst leren leven met pijn en het medicijn voor de pijn zit in de pijn”. Dit vanuit nieuwsgierigheid samen onderzoeken is mijn drijfveer (filosofie) in mijn praktijk. Als dit je aanspreekt ben je bij mij aan het goeie adres en kunnen we met jouw vraag/klacht samen gaan zoeken naar heling. Ik kan je gidsen en heb verschillende invalshoeken om je te steunen en begeleiden op je weg.